Gyöknyelvészet
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Magyar Adorján kérdései
 
Ajánlott honlapok
 
Elérhetőség

krizsa@inter.net.il

 

 
Látogatók
Indulás: 2013-12-01
 
SUMÉR-AKKÁD
 
Angol gyöknyelvészet

 

Angol-latin-héber-magyar-1

Angol-latin-héber-magyar-2

Angol-latin-héber-magyar-3

Angol-latin-héber-magyar-4

Az európai kultúra és a műlatin nyelvgyár

 

5 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
2015.02.07. 04:47
Kati

Ilyen nyelvfejlődés, hogy a latin szótárból legalább ezer szó pontosan van átmásolva az angol szótárba, nem létezik. S hogy további ötezer is majdnem pontosan (csak az utolsó rag tér el). Ismétlem: ilyen nyelvfejlődés nem létezik. Nemhogy két nyelv, hanem még két nyelvjárás is egészen másképp, természetes módon tér el egymástól. A rómaiak már 500 éve nem voltak a KM-ban, amikor (a magyar nyelvűekről hamisan azt állítják, hogy) még be sem érkeztek. Hogy a fenébe vehettek át latin szavakat? De ez a része nem is titkolt a dolognak: a nyugati egyházbirodalom megmaradt és a R.Bir. gyarmatain bent is maradt. Ez lett a valódi kizsákmányoló- és-adminisztratív szervezet, az írást is ránk erőltető, a saját írásunkat üldöző, kipusztító. Nemcsak a magyar államra lett ráerőltetve, hanem Eu nagy részére. Egyre jobban kiviláglik, hogy a közös grafikájú ROVÁSÍRÁS többé-kevésbé eltérő hangokat jelentő változatai már 7-5000 éve megvoltak. A KM-ben, és attól nyugatra és délre is mindenhol. Olyan régen, amihez képest a török, kazár, rúna rovás már csak nagyon kései szórvány.

Az angolnak és az orosznak olyanok a szavaik, hogy szétválasztható, meddig készültek a nyelvújítás-szerű "latin nyelvgyárban" – és honnantól már nem. Onnantól nem, amikor már szétvált a nyugat- és a keletrómai birodalom. Az orosz szavak belső magja, a többszörös előragokon belül és az utóragok előtt, vagyis középen, KM (proto-szláv-magyar) gyökszó. A latin-angol szavak közepe viszont (s ott már nem egy, hanem ált. kétszótagú ez a középrész – héberrel azonosítható (alakú-értelmű) szavak. Spanyolt, portugált és románt nem tanultam, de franciául igen. Annyit igen, hogy lássam, mindez a franciára, ennyire, nem érvényes. Igazán műnyelv csak az angol lett.

A magyart és finnt, pont azért, mert ősi gyöknyelvek, hiába minden igyekezet, nem lehetett "betörni". A hébert ezen kívül még kemény vallási tiltás is őrizte (őrzi a mai napig) a megváltoztatástól. India „őshazának” sem vált be. A szanszkrit (nyelvcsalád) is gyöknyelv – s az "indo" (de mitől indo:-) európai nyelvészet már le is mondott róla. Látsz Te szanszkrit, dravida szavakat az u.n. alapnyelv csomagban, hogy figyelembe vették volna őket? Nem látsz. Egyébként a Swedish listát is feldolgoztam már (összehasonlítottam magyarral-héberrel). Alulról a negyedik kék cím: A legutolsó sorban hiba van: a héber sém = név (véletlenül sam-nak írtam).   //gyoknyelveszet.gportal.hu/gindex.php?pg=36119447 

2015.02.06. 06:16
Kati

Az „indoeurópainak” (mitől indo?) nevezett kultúra hamis mítosza. A kultúrgyarmatosítás egyik eszköze. A mai angol szavak FELE szinte egy-az-egyben latin szó. Latin-e valóban? Az ókori latin nyelv alapja kezdetben az északról és keletről érkező kelta + a már meggyengült etruszk birodalom nyelvének ötvöződése volt. Mert a R.B.-at is maguk a kelták alapították és ugyancsak a kelták (későbbi nemzedékei) rombolták le. A latin nyelvet az ókori hatalmas Római Birodalom területén beszélték, mint a tartományok adminisztrációs közlekedő nyelvét. Az adminisztráció letéteményese, kivitelezője a „keresztény egyház-birodalom” volt – és maradt? Hogyhogy? Hiszen a Római Birodalom kb. i. után 400-ban széthullott már. Csakhogy az egyház-birodalom, egészen a mai napig túlélte a R.B. bukását. Állj meg és csodálkozz: a latinban már van omnibusz és miniszoknya szó is. Meg persze tízezer hasonló, max. pár évtizedes újkori szó is, amiknek az ókori latinhoz csak annyi közük van, hogy részben a talpuk alatti etruszkból, de főleg a közel-keleti (Mezopotámia, Egyiptom, héber, arám, arab) nagykultúrák szavaiból – jól elő- és utóragozva összeeszkábált – mesterségesen kreált szavak. Honnan születnek újonnan keletkezett „latin” szavak a R.B. bukása után 1600 évvel is? Nem tudjuk.

Az ókorban még beszélték a latint. Azóta nem. De a „latin” szókincs azóta szaporodott fel a százszorosára. A „latint” a keresztény egyházi hivatalokban 1600 éve folyamatosan TOVÁBBGYÁRTOTTÁK és úgy dobták be az angolba, de az összes újlatin nyelvbe is, mintha valóban latin szavak lettek volna. Így készült az indoeurópai kultúra hamis mítosza, amit a beavatottakon kívül ma már a fél világ elhisz – vagyis "úgy tud”. S ezt még maguk az angolok sem értik. Innen ered az ind. nyelvészet központi dogmája is, hogy a "nyelvek folyton változnak". Kivéve persze a valódi, a természetes nyelveket (mint a finn, magyar, héber, stb.), amelyeket pár évtizede már (ahol megtűrik) szintén teleszemetel a mű-latin. De ezeknek legalább van alapnyelvük, amik évezredeken át sem (alig) változik. Ebből a műlatinból áll az általunk angolnak tartott nyelv fele. A fele?!! Tessék utánanézni, tényleg annyi. A fenti a tanulmányom, ami csak az első részleteket jelenti, erről szól.

A műlatin nyelvű egyház-biznesz (az újkorban az angol világbirodalom, nemrégiben a német igyekezet, de az megbukott) nemcsak gazdasági világ-gyarmatosítóvá, hanem kultúra-hamisítóvá is vált. Ez azt jelenti, hogy ha bárhol azt mondják, hogy ez és ez a szó a latinból származik, az 8o%, hogy a Római Birodalom bukása utáni műlatin szó. Láttál már olyan latin szótárt, amiben tisztességesen fel van tüntetve, hogy MIKORI latin szavakból állították össze? Én még nem láttam. Dehát miért, nem lehetne elképzelni egy műnyelvet, hogy olyan is elterjedhet a földgolyón? Elképzelni lehet. De az, hogy az igazat sehol a világon nem mondják ki, nem tanítják, csalásra utal. Nem közismert, hogy egy műnyelv van beleerőszakolva a világ nyelveibe. Az sem, hogy csak egy amatőr, az ókori környezet valódi nyelveiből összeszkábált műnyelv az, ami „folyton változtatja a nyelveket”. 

2015.01.11. 06:03
Kati

HÁT EZ NEM IS IGAZI GYÖKSZÓTÁR!  Száz százalékban igazad van, János, ez csak az angol szavak szókezdete szerinti szótár. Hiszen az előragokat az angol és a latin szavakon mind rajtuk hagytam. Miért nem szedtem le őket? Mert nem mindig tudom, hogy mit szedjek le.

A négy nyelv közül az angol a fontos, mert azt kutatjuk – az vezeti az egész munkát. Először persze le akartam szedni az angol előljárókat, de láttam, hogy pl. hol az a-, hol az ab-, hol az obo-  az előrag és hogy (erre Várnai János világított rá), még aszerint is mást-mást kellene leválasztani, hogy milyen nyelvvel hasonlítom össze az angolt. De azt nem lehet!!! Mert a GYÖK (a mássalhangzó váz) és annak a gyökszava csak egyetlen egy volt a valamikori protonyelvben. Az előragot tehát úgy kell leválasztani, hogy ami marad, az egy GYÖKNYELV rokonszava lehessen. Mert ott már nincs bizonytalanság.

Gyöknyelv a magyar, de az ide nem jó. Sokkal régibb is a latinnál, meg nem is volt soha a szomszédjuk, és a rómaiak "fejőstehene", mint a héber. Gyöknyelv a héber / arám, is, de ebből csak a héber "tiszta" nyelv. Az arám kereskedőnyelv volt, igen nagy területen. Annak annyi változata van... vagyis csak volt, mert már majdnem ki is halt. A latinnal szemben csakis a héber lehet a partner, a gyöknyelv. A magyarral szemben pl. bármelyik gyöknyelv lehet - a finn csak azért nem menő, mert az még ősibb, elszigetelődött nyelv és mert a 6 mássalhagzója hiányzik is.

A problémákat felmérve úgy döntöttem, hogy egyet visszalépek. Egyelőre úgy veszem, mintha semmit se tudnék az angolról. A szavaikat először (a mostani munkafolyamatban) egy-az egyben teszem fel a szótárba. De akkor ez, amit ide feltettem, nem is valódi gyökszótár, hanem egy előkészítő munkafázis? Így igaz. Azért csak kövesssétek végég, mert ez a rész a fontosabb (és számomra a nehezebb). Két-három hónap mulva, az addig begyűjtött eredmények birtokában kezdődik el a második fázis...

2015.01.10. 06:15
Kati

A lenti fórumon már belekezdtem. A Nagy Károly korszakot csak 2-3oo év választja el a Római Birodalom bukásától - s a rómaiak is kelták voltak. De még Rómában sem volt igazán egységes a nyelv. A végefelé ugyan már tudatosan alakítottak ki egy közös közigazgatási (és persze irodalmi) nyelvet, amit a gyarmatokon is használtak. A R.Birod.-at, vagyis az öreg-keltákét, az újkelták rombolták le, hogy "majd mi a sokkal nagyobbak leszünk". Aztán rájöttek, hogy Európa sokszori körbejárása miatt már legalább száz olyan nyelvjárásuk van, amik nem értik egymást. EZZEL nem lehet húdenagy birodalmat fenntartani. A latinok viszont már belekezdek abba, hogy a proviciákon is (az akkori világ felén) latin legyen a közigazgatás nyelve. HA! dehát a hatalomhoz az alattvalók hite a legfontosabb, mert ha mind előveszik a fejszét... akkor úgyis ők lesznek többen. Semmi nem tudja annyira fékentartani a tömeget, mint hogyha hisz: abban, hogy nem a zsarnokai fosztják ki, hanem mindez az I. akarata.

Summa summárum, a frankok MESTERSÉGES EGYHÁZI NYELVET ALKOTTAK - az újlatint. Kinyilvánított vágyuk volt az, hogy a "kiöregedett" Róma helyett ők lesznek a még nagyobb birodalom. A továbbgörgetett latinnal. S az angol nyelvnek ez a 3o-4o%. Vagy még több.

2015.01.09. 17:55
Botond

Kedves Kati!

Az angol és a latin között mutatkozó nagyszámú egyezésnek szerinted mi az oka?

 

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg