Gyöknyelvészet
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Magyar Adorján kérdései
 
Ajánlott honlapok
 
Elérhetőség

krizsa@inter.net.il

 

 
Látogatók
Indulás: 2013-12-01
 
Fórum
[204-185] [184-165] [164-145] [144-125] [124-105] [104-85] [84-65] [64-45] [44-25] [24-5] [4-1]

2017.06.19. 08:03 Idézet

Hellóci! A "nézettségem", az elmúlt 8-1o napban állandóan nőtt (16-22) - az ÖSSZESÍTÉSNÉL viszont következetesen, MINDEN NAP csökkent. Szóval a két adatnak nincs koze egymáshoz... Az OK? 


2017.06.19. 07:54 Idézet

Most pedig a  Túlélés és (a kapitalista) orvoslás-ipar - modulban folytatjuk.


2017.06.13. 20:46 Idézet

A társalgást (Bálint Károllyal) nem itt, hanem az ŐSHANGOK / ŐSKÉPEK modul (oldalt) Fórumján folytatjuk.


2017.06.11. 16:29 Idézet

Egyáltalán: reális lehetőség-e a Jelenlegi Civilizáció (J.C.) felváltása egy, az "emberi jogokat biztosítóra"? Az egész földkerekségen egyszerre – nem reális. Mégis (tudomásom szerint csak Európában) – ez a felváltás készülődik-bukdácsol már 2000 éve. A felvilágosodás kezdte felrúgni a hitet (a vallásokban, és a tudományok tekintélyelvű ideáiban is). A hit-etetés a hatalom megszerzésének eszköze. Eleinte a józan értelem és a józan eszűek máglyára küldésével, napjainkban már inkább manipulációkkal, agymosással működik. S a felvilágosodás lámpája még mindig csak pislákol. Ha az embert az különbözteti meg az állattól, hogy esze van, akkor nem hihet semmiben. Vagy bebizonyítható valami, vagy nem. Aki hisz, az még nem tudatos ember. De mit kezdjünk mindazzal, amit ma sem (vagy egyáltalán nem) lehet bebizonyítani? Pl. hogy létezett-e valamiféle előidézője-teremtője az Univerzumnak? Ilyenre nyugodtan válaszolhatjuk, hogy: nem tudjuk. Hozzáteszem: ez a kérdés a földi világunkban még nem is fog szerephez jutni – tehát (egyelőre?) nem lényeges.

Az élővilágnak és azon belül az emberi testnek elképesztően bonyolult a biológiai szerkezete – s az összeállítás módja ismeretlen. Első közelítésben jó az evolúció elmélete, habár azóta fraktálos evolúcióra fínomodott. Mi tehát az élővilág túlélőgépeinek (fajok) specifikus terméke vagyunk (emberi faj), amely születő és leromló szerkezetekből áll. Az öntudatra ébredt, ma már céltalan élvezőgép tudatát megzavaró csapda az, hogy mindenképp el kell pusztulnia. Az nem lehet!! hisztériázik (hogy ő nyomtalanul el fog rothadni)… Ebből származott a kollektív elmezavar, a hit: biztosan tovább élhet azért, kell, hogy legyen valaki-valami, hogy tovább juttassa – akár béka, kecske képében, de leginkább a mennyországba… Igaz, hogy a továbbjutás is megvan a biológia tervében: az utódok. Csak azok felnevelése (főleg a mai élvező-lény számára) csak keserves macera és az utód sem lesz „saját maga”. Ha bármi értelme-célja volna a tömegek életének, az írásbeliség birtokában már fennhagyhatná a tapasztalatait az utódok számára – dehát (a legtöbbnek) – semmije nincs. De legalább ne lehessen bárhol agyonverni… Jó, a „nyugati” társadalmak ma már igyekeznek garantálni, hogy nem is lehet „csak úgy” agyonverni egymást. Akkor esély-egyenlőséget is akar!! Mindenki egyenlő (egy frászt!), egyenlő joga is legyen! Nehogymár „Tajgetosz”J. Azt is megoldjuk! Hozol a gyerekednek orvosi papírt, hogy nem képes rendesen írni-olvasni, matek-fizikát tanulni meg pláne nem. Akkor az orvosi igazolásra is adjanak diplomákatJ


2017.06.11. 07:35 Idézet

Trianon is ez volt: a 2000 éve (a rómaiaktól a mai napig) gyarmatosító feudál-kapitalizmus befrászolt a feltételezett vetélytársától, a bolsevizmustól. De a bolsevizmusnak sem volt esélye, mert a kidolgozatlan ideológia ismét csak a meglevő, a Jelenlegi Civilizáció (J.C.) bugyrába hullott bele. Nem volt, nem is lehetett kivetelező tömegbázisa, ezért ennél is a mega-gyarmatosítás és az erőszak lett a legfőbb eszköz. Miközben az sem körvonalazódott, hogy valójában mit akarnak, stb., - tehát az egész visszacsúszott a J.C.-ba. Bukásuk után a kapitalizmus (a gátlástalan pénzvilág) már többé-kevésbé rejtőzködve, vagyis az államok bábkormányainak háta mögé bújva - visszakapta a koronáját. 


2017.06.09. 19:32 Idézet

A trianoni szemétség. Mert ha az lett volna a cél, hogy a területet minden nemzet számossága és lakhelye szerint osszák fel… Nem az volt a cél. Trianon igenis ordas nagy csalás volt a magyarság kárára. A magyarság nem volt független tényező az I. világháborúban, hanem Habsburg gyarmat. A magyarok nem önszántukból katonáskodtak (habár a hülyék mindig vannak, volt "lelkesedés" is).  Trianon igazi motivációja azonban a bolsevizmus ellenesség volt. Pontosabban is kimondták: a munkásság mozgalmainak letiprása. Pedig a bolsevizmus, legalábbis csírájában, mint ELV többet ért, mint a mega-kapitalizmus. Nahát azóta sikeresen kiküszöbölték a nagy komm. kísérletet, és ma már röhögve gyarmatosítanak tovább. De amíg a komm. csak elv volt, igenis jobbnak nézett ki. 1918-ban még nem tudhatta senki, hogy abból is mega-gyarmatosítás lesz… És mindez akkor is igaz, ha később magam is megjártam vele: a mega-gyarmatosításon kívül a komm. az erőszak és a blőd idiotizmus tanodája is lett.

Apám soha NEM tanított minket a komm. ellen, pedig látta a hatalmas hibáit látta és tudomásul vette a saját lealacsonyítását is, a sárga földig. Az újpesti proligyerekből, aki a háború előtt pitiáner kávé-tea kereskedő, utólag kinevezve „nagykereskedő” volt – 8 gyerekes szamaras fuvaros lett. De még így sem "uszított" minket ellene. Abban bízott, hogy a 2-3. nemzedék már nem kőbunkó-elvtárs lesz, hanem tanult értelmiség, akik (azt remélte) már jobban fogják csinálni. Tudatában volt, hogy ő is egyike a "jóeszűeknek" (komoly tehetségeknek), akiket sárba tipornak. Csak amikor már engem is megaláztak és kikergettek a pártgyűlésről… ahol kimondták, hogy a „származásom” miatt nem vesznek fel. Pedig nem is akartam igazán párttag lenniJ, mert akkor már eléggé biztos voltam benne, hogy úgyse vesznek fel… Én már csak a bizonyítékot kerestem, hogy miért van évek óta ki…va velem, mint kp-iskolai tanárral? "Második napirendi pont következik, de előbb K.K-t, aki nem párttag, megkérjük, hogy távozzon." Amikor ezt elmeséltem neki, azt mondta: tévedtem, ezek barmok. Nagyot káromkodott, majd sírva fakadt. Egy ilyen barom rendszernek buknia kell! – mondta. Csak még azt is megérjem!!! Menj, Katikám! (S még életében meg is érte a bukásukat).    


2017.06.09. 05:42 Idézet

Karcsinak és másoknak is: sajnálom, hogy a honlap nem vette fel a hozzászólásodat. Sajnos ez másokkal és velem is előfordult már. Itt, helyben, csak rövid 3-4 percig lehet írogatni. Az is előfordult, de még csak egyszer (pont az elutazásom előtt), hogy egyáltalán nem vette fel, máshonnan átmásolva sem. 

Javaslat: vagy "hamarosan" küldjétek el a kommentet, vagy át lehet küldeni hozzám és akkor én teszem fel, persze az illető nicknevét feltűntetve.


2017.06.08. 19:06 Idézet

Visszajöttem Magyarból.


2017.06.03. 11:48 Idézet

Teszt: hátha most megjelenik, amit írok. Mert reggel többszöri próbálkozásra se maradt fenn. Csak úgy jelent meg, amit feltettem, mintha javítani akarnám az előzőt - ahelyett... 


2017.06.02. 06:10 Idézet

A honlapomra ma reggeltől nem tudok rendesen beírni (csak mintha javítanék). Holnap Magyarországra utazomAz ötvenes évektől, apró korrajz: én elvileg egy „kizsákmányoló” leszármazottja vagyok. Sokáig nem tudtam rájönni, hogy a pinceraktárunkban berendezett 1 db. kávépörkölő gép, plusz egy 3 méteres csomagló gépsor miatt (apám találmánya és ő is csinálta meg) – hogyan lehetett belőle – utólag, a háború után – nagykereskedő? De egyszer valaki megmagyarázta: aki bármilyen árut, bármilyen (kis) mennyiségben a „nyugati világból” hozatott be, az importőr volt, tehát nagykereskedő. Egyébként az apám egy újpesti (nemzsidó) proligyerek volt, özvegy, 3 gyerekes mosónő fia. Persze azért kereskedelmi érettségit végzett – hogyhogy? – hát mert akartA kommunizmusban már az apám, mi más lehetett? szamaras fuvaros volt (anyám meghalt tbc.-ben). Aztán lett még 7 féltestvérem is… Az ált. iskolai tanáraim közül egy se félt (nem is volt mitől), símán beírták a nevemhez az osztálynaplóba a nagy F-et (fizikai származású). Erreföl a továbbiakban, az első egyetemi végzettségemig mindent megkaptam, mint kiugróan tehetséges „fizikai” származású gyerek. Ingyenes kp. iskolai és egyetemi kollégiumokat, teljes ellátást, még egy kis kézpénzt is havonta (mert, de csak formálisan, állami gondozásba is vettekJ). Ki lehet „fizikaibb” a bp.-i szamaras fuvarosnál a 8 gyerekével? Eddig jó.

De aztán el akartam helyezkedni, a (fiz-kém) középiskolai tanári pályán… ekkor szűnt meg a nagy F-em. Mindig csak ideiglenes helyettesítéseket, de állandósítást sehol se kaptam. Párthatározat: K.K. felvételi kérelmét elutasítottuk. Indokolás: „K.K., aki nagykereskedő származású, nem képes szocialista szellemben nevelni a felnövekvő nemzedéket.” Na, jó, úgyse igazán akartam… csak kíváncsi voltam, hogy mi miért van? (Ezt is kikutattamJ). Meg én nem is tanár, hanem igazából kutató akartam lenni. Második egyetem kell ide: vegyész szak. Azt már 1981-ben végeztem el. Válás – a szintén diplomás férjemtől. A 3 gyereket nekem ítélték – de a lakás közös. Egyik se mozdul (ki a lakásból), mert nincs hova. Újabb állásprobléma: „Miért van magának annyi bejegyzése a munkakönyvében? Az elvtársnő nem szeret dolgozni?” Mégis felvettek „Na, reméljük, hogy ezúttal meg fogja becsülni magát…” ITT LETT ELÉG!!  A válásom közben egy Pestre látogató, izraeli „magyar-zsidó” udvarlóm lett… dehát a gyerekeim még nem elég nagyok! Négy év szenvedés után, a 2. diploma kézhezvételekor – azonnal lepattantam. Vagyis szöktem. A legkisebb, 9 évest is elszöktettem, ami akkor halmozott bűncselekménynek számított.

Summárum: az én gyermekkorom azért (egy kicsit) gazdagabb volt mint a mélyszegényeké. Volt elég kajánk, apu rengeteg gyümölcsöt is hozott és fürdőszoba is volt (feltéve ha én, már 12 évesen, felvágtam a fát és befűtöttem abba a jégverembe…) Végül már csak ideát, Izraelben lett belőlem gyógyszerkutató… De amikor rájöttem, hogy mi (főleg az amcsik megrendelésére), a TEVA-ban főleg rákellenes (rákkeltő) szarokkal dolgozunk (figyelmeztető tüneteim is voltak!) és én közeledek az ötvenhez… Ekkor az izraeli férjem is meghalt egy műtétben. Pedig még volt két kiskorúm. Azóta kis magánvállalkozó vagyok.  MEGCSINÁLTAM. Mert eddig nem volt, hiába is keseregtetek. 2012 óta már van kidolgozott, tudományos módszertana a magyar gyöknyelvészetnek. Innentől folytassátok, ha jót akartok! Várom az utódaimat.   


2017.06.02. 01:33 Idézet

Amikor Franciaországban voltam, a nevemet nem tudták rendesen kimondani. A felnőttek. János helyett "Ja nosss", "Zsanosz", "Janosz" -féléket hallottam vissza, kinek-kinek a saját nyelvérzéke szerint, de mindig rövid á-val. A Csaba már mindenki képességeit meghaladta.

Nem így a gyerekekét. 12 és 4 éves fiúk és főleg 11 éves lánytestvérük első hallás után elsőre olyan hibátlan magyar kiejtéssel mondták: "Várnai János Csaba", hogy elképedtem. Az említett gyerekek holland bevándorló család gyermekei, hollandul és franciául anyanyelvi szinten beszéltek, a nagyobbak tanultak némi angolt. Mindkét anyanyelvükből hiányzik a magyar "cs" és "a" hang, ezeket nem igazán használják. (Az angolban mindkét hang megvan, bár a magyar "a" nagyon ritka.)


2017.05.29. 08:14 Idézet

Mi minden kellett ahhoz, hogy az ember beszélni tudjon?  1. Légzés, vagyis levegő kiáramlás, amit sokféleképpen „rezegtetünk”. De az nem volna elég, ha csak a normális kilégzés ritmusában rezegtetnénk, abból csak szaggatott nyökögések lennének. A kiáramló levegőt mintegy „akaratlagosan” kell a beszéd folyamathoz illesztenünk. Ez az „akaratlagosság” azonban szintén velünkszületett képesség és nem szándékos. Hogyan szerezhettük ezt meg? A vízben való úszkálástól. Ahhoz, hogy azonnal meg ne fulladjunk, a víz alatt nem szabad levegőt venni… Ehhez fel kell tételezni, hogy az előembernek volt (akár többször is) „vizimajom” korszaka. Rákényszerült, hogy alámerülni és úszni is tudjon. Milyen körülmények kényszeríthették erre? Ha az élőhelyét köröskörül elárasztotta a tenger. Ha teljesen elárasztotta, mind megfulladtak, de ha csak részben, akkor megszokták, hogy leginkább a vízben lehet élelmet találni…)

2. Mi kell még a beszédhez? Testi „eszközök”: olyan agy, ami a beszédizmoknak (gége, arcizmok, nyelv, ajak) hiperfínom parancsokat tud osztogatni: úgy mozgatni őket, hogy az abban a nyelvben meglevő beszédhangok létrejöjjenek. Ez az agyi vezérlőközpont, ami, a leletek igazolják, már az előembernek is megvolt (Broca terület). A legősibb beszédhangjainkat tehát nem kell tanulni, örökletesen tudjuk kiejteni őket (p, j, k, n, t – a, e, i). Ezekkel kezdenek beszélni a 2 év alatti babák. Kiderül azonban, hogy a nagyok beszédéből a többi hangot is megértik, csak kimondani nem tudják még. A legkisebbek a legősibb hangokkal helyettesítik őket: páj a peje (fáj a fejem), nyenakaj (nem akar), Jatyika pejeket (Lacika vereked(ik), pepuj a tyitya, (bebujik a cica). Kicsit később már megjelennek a „középidős” hangok is: nyemakajok (n®m), szisza (cica), dejedide (gyere ide), pilos (piros).  Azokat a hangokat, amik nem jelennek meg kb. 3 éves korig, már tanulni kell. Azokat pedig, amelyeket a körülöttük levő felnőttek sem használnak (például a finnek a B, F, G, Z-t / a héberből  a torokmagánhangzókat / a kínai nyelvből hiányzó R-et), csak sok ismétléssel lehet elsajátítani, és ez ált. csak 7-9 éves korig sikerül. Utána már legtöbben nem is fogjuk jól kiejteni. Ezért nem boldogulnak pl. az Európából érkezők a héber torokhangokkal. De mivel jó sokan vagyunk európaiak, amerikaiak, stb. – végül a „keleti zsidók” szoktak hozzá a mi „lágy” kiejtésünkhöz. Mi pedig a karcos, kemény torokhangokat tudjuk, legalábbis megérteni… hogy azok is: a, á, e, é, i, o, u magánhangzók.  


2017.05.26. 20:09 Idézet

Köszönöm Kati az útmutatást, és a forrásokat...amint tudom szemlélem őket...és remélem más is kedvet kap e gondolatokban való elmélyedésre...Üdv Karcsi


2017.05.26. 06:46 Idézet

Szia Karcsi! A gégeállás és a beszédképesség kapcsolatáról már a 2011-es "Hun gár ha-Hungár? - Hol lakott a-táborlakó?” című gyöknyelvészeti könyvemben is írtam. (A héber gár = lakott-lakik, ha- = a, az, hone = táborozik.) Ez volt a kísérleti kiadás. Ez a könyv már csak az OSzK-ban van meg, mert azóta kétszer is alaposan átdolgoztam, és a címe is „Gyöknyelvészet”-re változott. Az ember kifejlődéséről írt kb. 80 oldalamon azonban, ami csak a régészeti kutatások összerendezése, már nem sokat változtattam. Hogy hitelesnek (és ne csak az én okfejtésemnek) tekintsétek a fejezetet, az alábbi linkeken érdemes tájékozódni. Utána meg ajánlott még sok, vagyis minden fellelhető linket is átolvasni e témákban.

Rudapithecus  http://epa.oszk.hu/01400/01466/00006/pdf/02.pdf

http://www.origo.hu/tudomany/20100210-az-ev-ismeretterjeszto-tudosa-kordos-laszlo.html

A toumai lelet   http://www.origo.hu/tudomany/elet/20020711atomrobbanas.html

A floresi (nagyon kicsi) ember  https://hu.wikipedia.org/wiki/Floresi_ember

Izolált zsugorodás – a Földközi-tenger ismételt kiszáradásainak tud. elnevezése: „A messinai sókrízis”

https://hu.wikipedia.org/wiki/Messinai_s%C3%B3kr%C3%ADzis

A dmanisi előemberről  http://index.hu/tudomany/2013/10/18/nem_volt_tobb_faja_az_eloembernek/

(a tudomány „hűvös fogadtatásának” oka, hogy többféle nagyságú és testalakatú emberleletet találtak ugyanazon a lelőhelyenJ. Ebből bontakozott ki az a kép, amit én felvázoltam (Kordos László is így  gondolta): hogy a KM-ben kialakult 6-7 millió éves előember jutott le Afrikába. És nem fordítva.

A gyeniszovai ember  https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyenyiszovai_ember


2017.05.25. 13:33 Idézet

Üdv Mindenkinek!

..Nagyon Jó Kati, hogy a --Vizimajom--gondolatot itt röviden és szemléletesen beidézted...és előtte az Ősember Emlékek vonatkozásait...a pár szó, az --"Előbeszéd"--ről is szemléletes...alaphang nyelv?........Ha a Gége állás és a Beszélés viszonyáról is írnál így --nem tudományosan--hanem ismeret terjesztő módon röviden (akár itt)..biztos mást is érdekelne,....ennyiek jegyzésim...Üdv Karcsi... 


2017.05.24. 08:53 Idézet

Hozzáteszem az előbbiekhez:  A "Vizimajom elmélet" (ez a szőrtelen, tengeri sót kiizzadó, sovány, magas, stb. típusú előember) - bár kutatók fejlesztették ki az elméletet, a tud.-ban nincs még elfogadva. (Könnyen megtalálható az interneten: pl. Wikipedia) Általam persze maximálisan el van fogadva. Én azt is hozzáteszem, hogy a "vizimajom", az úszkáló ember, nemcsak a tenger által elöntött Afrikai-árok élőlénye volt (2.5 millió éve). Hanem, sokkal előbb, a PANNON-tenger teremtménye. Aki a Dunántúl vulkán-maradvány hegyeire szorulva, szintén a vízben keresett élelmet (kb. 1o-7 millió év). Vagyis ez a korábbi (a hiányzó:-) majomember-előember. Ez jutott le Afrikába - is - és maradt is "idehaza".

Európából származik az ember!

  


2017.05.23. 14:53 Idézet

Hurrá!! Ezt mondom én már 9 éve!

https://444.hu/2017/05/23/lehet-hogy-az-emberiseg-nem-afrikabol-hanem-europabol-szarmazik

És én csak a gyöknyelvészetből következtettem ki. Abból, hogy:

1. A mai sémi nyelvek eredete É-Afrika.  2. A legrégibb előembert a Csád-tó mellett találták, 6-7 millió éves.

3.  A Csád-tó a Földközi-tenger maradványa, mert az Atlanti többszörös beáradásakor addig ért le - közben meg folyton kiszáradt.  Amikor kiszáradt, le lehetett jutni Afrikába. Amikor elárasztódott, csak szigetek maradtak szárazon belőle.  4. A Rudapithecus (majomember, közös ős) 1o millió éves. Leszármazottai: a pre-heidelbergi (magas-csupasz, ez volt az "európai vizimajom": valójában már előember) / és a pre-neander (zömök, szőrös, ebből lesz majd a neander-Sapiens). Ez a két előemberi alfaj részben a KM hegyein is keveredett már, és helyben is továbbfejlődött: ez lehet a cro-magnoni őse. A csupasz pre-heidelbergi nem bírta a hideget, mindig délebbre vándorolt, de százezer évekre elakadt a szigetek fogságában. Nagyon kevés élelem volt (izolált zsugorodás): ettől lett ismét olyan kicsi, mint egy majom. De már két lábon is tudott járni és emberszerű fogazata volt (search: a toumai lelet).

1-2 millió évvel ezelőtt: Az előemberi nyelv igen rövid indulatszavakból állhatott, amelyekben még nem voltak szófajok. 2oo.ooo évvel ezelőtt: a legrégibb Homo-Sapiens(ek, több alfaj is volt) nyelve egy primitív gyöknyelv-szerűség. Igen rövid szavak - az ugatós-karcos torokmagánhangzók és a mássalhangzók még nem különülnek el, az előragozás már megkezdődik. Európa és Afrika – hajózás nélkül még csak a Közel-Keletnél volt átjárható – néha, helyenként. Jöttek is fel folyton, már 2 millió éve is: a meghökkentően változó testméretű dmanisi előember! A gyeniszovai lelet már SAPENS-neander-és még egy alfaj keveréke. A "még egy alfaj" genetikája ma is megtalálható az Indonéz szigetvilág őslakóiban.  

Európának, az utolsó százezer években (jégkorszakok) állandóan belakható része csak a Kárpát-medence volt. Az észak-afrikai és a közel-keleti sémi nyelvek ma is (azóta persze továbbfejlődött) gyöknyelvek. A KM ősnyelv, a múltban, a sémi gyöknyelvek primitív változata volt. A KM gyöknyelv másképp: a sumér és a (szerintem azzal rokon éneklő-kínai nyelvek) megint másképp fejlődtek tovább. A KM gyöknyelv ragozni, majd (a nyelvtani szerkezetek kialakulásakor) – láncragozni kezdett. Gyökszerkezetük azonban mind a séminek, a kínainak, és a KM-ből szétsugárzó nyelveknek egyaránt – a mai napig fennmaradt. 


2017.05.22. 18:13 Idézet

Az alanti témakörről összerendezett, bővített tanulmányt teszek fel a JÖN! Tudománytalan (oldalt) modulba, ahol a legfelső cím lesz: Az indoeurópai - a finnugor nyelvészet is - tudománytalan.

Emlékeztetek rá, hogy a rövid válaszaim, hozzászólásaim kivételével minden írásomra szerző jog - copyright - vonatkozik. Tehát bárhol, bármennyi részletet csak az én írásos hozzájárulásommal lehet idézni belőlük. 


2017.05.18. 06:49 Idézet

Az indoeurópai – azon belül a finnugor nyelvészet – tudománytalan. Vázlat, utána majd magyarázat:

1. A nyelvtörténeti vizsgálatoknak párszáz / 1-3000 / de max. 6000 évre "visszatekintve" sincs értelmük.

2. Nyelvcsaládok felállításának napjaink nyelveiből / de még 1-3 ezer évre visszatekintve sincs értelme.

3. A természetes nyelveknek semmi közük nincs a mesterséges (mint a latin) és a keverék-nyelvekhez.

4. A természetes nyelvek gyökszerkezete betonszilárd – csak a mesterséges nyelvek, amik: „folyton változnak”.

5. Az értelem hordozó nem is az összes beszédhang? – Nem. Csak a mássalhangzók.

6. A tőszavak nem véletlenszerűen álltak össze a beszédhangokból. Eredetük 4-500 örökletes agyi reprezentáció leképezése, amik többszázezer évesek: forrásaik pedig a természeti hanghatások.

7. A magán és mássalhangzók egyaránt flektálnak (csereberélődnek)? Nem, csak a magánhangzók.

8. A beszédhangok egyidősek? Nem, a hangok őshangokra és a későbbi hangváltozásokra oszlanak.

9. A hangváltozások iránya megfordítható? Nem, hanem egyirányúak – az őshangoktól az újabbakig. 


2017.05.15. 04:25 Idézet

A hivatalos nyelvtudomány legfőbb dogmája: “a nyelvek folyton változnak”.

NEM! Csak a mesterséges, vagyis a csinált nyelvek. A TERMÉSZETES NYELVEK 1 és 2 mássalhangzós vázai / a vázak flektált gyökszavai / e gyökszavak hatalmas szóbokrokrai, amelyek (pl. a magyar) szókincs legnagyobb részét alkotják – évezredek alatt sem változnak. Nem is képesek változni, mert a szóbokrok, amelyek több tucat (néha többszáz) szót tartalmaznak, egyidőben soha nem tűnhetnek el a nyelvből. Akármennyi szó is veszett ki mondjuk 3000 év alatt – a KR gyök “kör” gyökszavának bokrából (körte, köret, Körös, köröm, körül, köröz, körzet, körző, körönd, környék) egyszerre az összes nem veszhetett ki - s a gyökszó továbbélt.

Milyen nyelvek “változnak folyton”? Csak a mesterséges nyelvek. Pl. a 2000 éves gyarmati adminisztráció nyelve, a mű-latin. S annak keverék-leszármazottai: angol, francia, spanyol, román, stb.). Hasonlóak a két-többféle nyelv keveredéséből származó ú.n. kreol nyelvek. Sajnáljuk is őket, mert a mesterséges nyelvek anyanyelvi használata, ami a természeti jelenségek sokmillió éves agyi huzalozását kihasználatlanul hagyja, nehezen kiküszöbölhető intelligencia deficitet okoz. Egyszer talán majd ezek a nyelvek is egyensúlyba jutnak? Talán…)  A természetes nyelvek is használnak ugyan bejövő, majd gyakran el is avuló jövevényeket (pl. diszk, fonetika, laboratórium, intelligencia, deficitJ, stb.) de ezek mennyisége a szókincs elenyésző (20% alatti) része marad. Ennél többet csak a mesterséges szaknyelvek tartalmaznak. A beszélő azonban soha nem sajátít el az élete folyamán többszáz szakmát, hanem csak (jó esetben) kettőt-hármat – amivel egy nemzetközi nyelv néhány szeletét sajátítja el. A szaknyelvek szókincse azonban nem! - nem része a természetes nyelveknek.


[204-185] [184-165] [164-145] [144-125] [124-105] [104-85] [84-65] [64-45] [44-25] [24-5] [4-1]

 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT